Behandeling van deze Leptospirosen

Behandeling ziekte van Weil, een ziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze Leptospirosen, zoals ze worden genoemd, voelen zich vooral thuis bij ratten en daarom wordt de ziekte van Weil ook wel de rattenziekte genoemd. In Nederland komt Weil niet veel voor en is de ziekte ook goed te behandelen.

Daarbij verschilt het ziektebeeld ook heel erg tussen de ene persoon en de andere. De een kan de ziekte bijna ongemerkt doorlopen, terwijl het voor andere mensen zelfs tot de dood kan leiden. De behandeling kan dus ook heel verschillend zijn.

Het oplopen van de ziekte
Je kunt de ziekte oplopen door in contact te komen met ratten of met de urine van ratten. De bacterie tast namelijk vooral de nieren en de lever aan. Omdat de nieren bepalend zijn voor je urine komt de bacterie zowel bij dieren als mensen daar standaard in terecht. Op het moment dat urine van ratten bijvoorbeeld terecht komt in aarde, slootwater of oppervlaktewater kan het via wondjes in je huid of via je ogen of mond jouw lichaam binnendringen. Daarna duurt het meestal tussen de zeven en twaalf dagen totdat je echt ziek wordt.

Twee fases
De ziekte van Weil gaat in twee fases. Tijdens de eerste fase kun je onder meer zware koorts krijgen, spierpijn in je kuiten, kun je gaan braken en buikpijn krijgen. In deze fase heb je officieel nog niet de ziekte van Weil. Bij veel mensen blijft het hier gelukkig ook bij. Op het moment dat de ziekte zich wel doorzet verspreid deze zich ook naar onder meer de nieren en de lever. Omdat je lever wordt aangetast kun je een gele huid en gele ogen krijgen. Deze gele huid zal dan waarschijnlijk een rode gloed hebben. Dit komt door kleine onderhuidse bloedingen. Verder kun je ook specifieke rode plekken krijgen op je benen.

Behandeling van de ziekte van Weil

Tijdens deze tweede fase kun je het beste voor behandeling naar het ziekenhuis gaan. Daar geven je ze meestal antibiotica. Is de ziekte al in een verdere fase dan moet er soms een bloedtransfusie aan te pas komen of een nierdialyse, als de nieren al te ver zijn aangetast. De meeste mensen worden na een paar weken weer beter. Tussen de vijf en tien procent van de mensen hebben minder geluk en overlijden er aan. Mensen die vooral risico lopen zijn mensen met een zwakkere gezondheid en zwangere vrouwen.

[wp_ad_camp_1]