Symptomen ziekte van Weil

Symptomen ziekte van Weil, een vervelende ziekte die je kunt oplopen door contact met ratten of soortgelijke dieren.

Gelukkig komt de ziekte in Nederland niet veel voor en zijn de overlevingskansen hier een stuk hoger dan in veel armere landen waar de ziekte van Weil veel vaker voorkomt.

Gemiddeld overlijden in Nederland tussen de vijf en tien procent van de mensen aan de ziekte.

In ontwikkelingslanden kan dit percentage wel vijftig procent zijn. De ziekte is niet te voorkomen door je te laten inenten, maar wel zijn er andere voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen.

Symptomen

De symptomen van de ziekte van Weil zijn makkelijk te herkennen. Mensen krijgen als eerste hoge koorts van wel 39 tot 40 graden. Deze kan heel spontaan ontstaan, zonder dat er een directe aanleiding voor lijkt te zijn. Daarnaast zijn er nog meer symptomen zoals het krijgen van koude rillen, braken, buikpijn, stevige hoofdpijn en spierpijn in de kuiten. Toch heb je in deze fase officieel nog niet de ziekte van Weil. Dat komt pas als je ook de symptomen van de tweede fase van de ziekte krijgt. Hierbij worden je huid en je ogen gelig, en kan je bloedingen in je huid krijgen, en rode vlekken op je benen. Het meest vervelend is dat je nierfunctie door de ziekte wordt aangetast waardoor deze minder goed gaat werken of er in het ergste geval zelfs helemaal mee stopt.

Aanmeldingsplicht
Als je de ziekte oploopt moet je gelijk naar het ziekenhuis om behandeld te worden. Daarnaast staat de ziekte van Weil op de lijst van zogenaamde aanmeldingsplichtige ziektes. Dat ziektes waarvan je verplicht om deze door te geven aan de GGD. Dit komt omdat je de ziekte alleen kunt krijgen door in contact te komen met ratten, of met water waar ratten hun urine in hebben achtergelaten. Dit kunnen bijvoorbeeld plassen op de grond zijn, maar ook het riool of zelfs de sloot achter het huis. Op het moment dat jij de ziekte krijgt gaat de GGD naar waar je de ziekte waarschijnlijk hebt opgelopen zodat ze hopelijk andere besmettingen kunnen voorkomen.

Behandeling
Om de symptomen van de ziekte te bestrijden gebruiken artsen meestal een combinatie van verschillende antibiotica. Als deze aanslaan ben je meestal na een paar weken weer beter. Wel kun je na afloop nog een aantal maanden vermoeider zijn dan normaal. De meeste gezonde mensen overleven de ziekte in Nederland. Risicogevallen zijn vaak ouderen, mensen die al andere ziektes hebben en zwangere vrouwen.

[wp_ad_camp_1]